neděle 31. října 2010

Svobodní

Politiku sleduji víceméně nárazově, a spíše okrajově. Hlavně proto, abych jednou za pár let využil své občanské právo, a pokusil se vybrat pro sebe a své potomky to nejmenší možné zlo, které mi náš systém umožňuje zvolit.

Občas jsem na sociálních sítích narazil na prezentaci Svobodných. Tato strana je často doporučována jako alternativa pro ty, kteří by se chtěli vyhnout volbě některé z velkých stran, které se již pravidelně ucházejí o zájem potenciálních voličů.

Nedávno jsem si na Twitteru způsobil menší konverzaci s anonymním zástupcem této strany. Schválně píši "anonymním", protože doufám, že toto není jejich oficiální PR. Místo konstruktivních návrhů se dovídám, jak je všechno špatně a závěr této debaty raději ani nebudu komentovat.

Vážení Svobodní - jestli chcete uvažovat o lepším umístění v následujících volbách, měli byste trochu zapracovat na způsobu své komunikace s potenciálními voliči.

Zde je záznam tohoto "rozhovoru". Je poněkud "netwitterovsky" seřazen tak, že je nejstarší tweet logicky jako první:

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Videl jsem odkaz na FB a nepochopeni je zjevne u promyho, je to typicka ukazka spatne komunikace online. Obsahove nema vubec zadnou cenu.

promy řekl(a)...

Děkuji za zastání. Skutečně mi příjde tato forma komunikace poněkud zmatená. Od profíků bych čekal něco jiného.

Lokutus řekl(a)...

Pane, zjevně si pletete spoustu pojmů a jste silně zaujatý. Z gustem používáte argumetaci ad absurdum a ač jste názorově na opačném pólu, kdovíproč se považujete za potenciálního voliče svobodných.
Vůbec jsem nepochopil, o co vám v té diskusi šlo.

promy řekl(a)...

V politice se hluboce neorientuji, jak ostatně přiznávám v zápisku. Proto bych očekával, nějaké rozumné argumenty. Nějak nechápu, proč pořád někdo říká - zlá EU. Když v té EU jsme, tak to není EU, ale MY, ne? A jestli se mýlím, tak bych čekal nějaké argumenty a ne jen to že EU je špatně. Dokážu si představit argumenty pro i proti EU, tak proč nepadají, a jediné co se dozvím je, že tomu nerozumím.

Lokutus řekl(a)...

Argumenty hledejte jinde, než na Twitteru. Co asi chcete vydiskutovat se 140 znaky?
Já zase nechápu to nekritické nadšení z EU, které ústí v tupé zvedání ruky pro každou direktivu, co z EU přilítne. Koho ta Bruselská pseudotémata zajímají? Možná pár nadšenců, ale věřte mi, většina lidí si poklepe na čelo, když se dočte, že EU zase něco zakázala. Tam chybí diskuse, nikoliv na Twitteru.

Pokud chcete argumenty proti, tak (nejen) Svobodní jich různě po webu mají hromady. Stačí hledat. Materiály CEPu jsou také dost výmluvné. Netvrdím, že mají ve všem pravdu, ale při tom nekriticky hujerském přijímání všeho Bruselského jsou ostrůvky opozice. A doufám, že souhlasíte s tezí, že každá demokratická vláda potřebuje opozici.

Je mi jasné, že v současnosti, kdy jsou mainstreamová média nakoněna myšlence evropské integrace a odborná politologická veřejnost se spíše kloní k principu "rušení národů", není euroskepticismus příliš populární, ale já jsem vždycky razil heslo, že trocha skepse nikdy neuškodí. A Jasánkovské oslavné ódy na EU mi už prostupují celým trávicím traktem.

promy řekl(a)...

I na rozloze 140 znaků se dají zformulovat zajímavé myšlenky.

Řekl bych, že i z mainstraimových médií slyším hodně fňukání nad EU. Nejsem si jist, zda já osobně jsem z EU nějak výrazně nadšen.

Jedno ale vím jistě. V referendu jsme si odhlasovali vstup, a teď tam prostě jsme.

Z toho vyplývají některá negativa, a některá pozitiva.

Rozhodně bych tedy očekával nějaké konstruktivní návrhy, co si počít, abychom z členství v EU vytěžili co nejvíce.

Lokutus řekl(a)...

Od euroskeptické strany? Petr Mach napsal knihu Jak vystoupit z EU. I když vám to podle názvu tak nebude připadat, je to racionální úvaha na téma - nemusíme být součástí EU, abychom mohli využívat výhod společného trhu a prostoru. Zkuset si ji přečíst a možná trochu motivy svobodných pochopíte.

Mimochodem, vlivem Lisabonu se nám zmenšil rozhodovací podíl v EU na minimum. Naši zástupci jsou tam v podstatě zbyteční. Až na pár ptákovin, které beztak nikoho nezajímají, nemají šanci prosadit cokoliv.

promy řekl(a)...

My si asi pořád nerozumíme.

Rozumím tomu, že někdo si z výstupu z EU udělá hlavní smysl života.

Mnohem konstruktivnější bych viděl - jsme tam, a co můžeme udělat, abychom z toho získali co nejvíce.

Po dlouhých debatách, a referendu, jsme tam vstoupili. Bít se po pár letech za výstup mi připadá velmi destruktivní.

Lokutus řekl(a)...

Já vám rozumím. Jenom pořád nechápu, co očekáváte od euroskeptické strany, která je pro vystoupení z EU.

promy řekl(a)...

No to je vlastně fakt.

Asi jsem očekával trochu komplexnější pohled a komunikační um.

Budu se nad tím muset zamyslet, ale vidět jako jediné východisko vystoupit, a nic jiného, mi přijde trochu zjednodušující.

Ani kdyby Svobodní drtivě vyhráli volby, tak vystoupení z EU nebude tak jednoduchá záležitost. A do té doby bych očekával, že budou mít i nějaké konstruktivnější návrhy, než všechno zamítat.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Honzo, koukám na tvůj blog a narazil jsem na tuhle zajímavou diskuzi. Podle copy&paste co jsi zde publikoval, musím, přestože se známe, dát v tomto případě teda za pravdu Svobodným, no jo no...

Machovi Svobodní jsou samozřejmě silně euroskeptická pravicová strana a jistě od nich nelze očekávat pění ód na unii, ve které navíc dominuje socialistický směr, ale statisticky řečeno "ve velmi významném procentu" mají Svobodní na mechanismy v Evropské Unii poměrně realistický pohled. Fungování EU je totiž docela komplikovaná problematika - a navíc strašně záleží na tom, zda se na to díváš jako tzv. "běžný občan co chodí do práce a z práce", nevidíš jak to celé funguje uvnitř a jsi rád, že do směnárny jdeš jen jednou... a nebo se třeba věnuješ nějakému specifickému tématu nejprve na národní úrovni, během procesu jsi donucen začít pátrat po Evropě a aby jsi se zorientoval, musíš si nastudovat kompetence, rozhodovací mechanismy a vztahy v rámci EU a vztahy EU vs národní státy (v našem případě Česká Republika) a ... začne tě strašně strašně strašně srát, že na facebooku nemají vedle tlačítka "To se mi líbí" taky tlačítko "Chce se mi blejt" (o blicím smajlíku ani nemluvě)

Já se už několik let věnuji problematice letectví, konkrétně standardizaci a legislativě v oblasti certifikace a provozu bezpilotních prostředků a je třeba určité věci konzultovat s kolegy v zahraničí. A při tom nalezneš takové perly jako například "Tvorba národních předpisů pro prostředky lehčích než 150kg je delegována na národní úroveň" (z toho vyplývá, že Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) nemá kompetence k tomu, aby rozhodovala o tom, jak se bude v Česku postupovat) ale pozor! nikdo jim nezakázal věci "koordinovat" takže oni to dělají tak, že koordinují jednotlivé letecké úřady (a pokud by nějaký náhodou nespolupracoval, tak mu to vrátí třeba v pravidelném auditu (ke kterému už kompetence mají) a před kterým má šéf Úřadu pro civilní letectví vždycky svíravé pocity kolem žaludku... Takhle se hezky obcházejí kompetence. Tady je ještě jeden zajímavý článek (mimochodem, pan Brskovský je prezidentem Letecké Amatérské Asociace) http://aeronoviny.cz/2010/06/07/jan-brskovsky-urednici-z-easa/
A ještě připomínám, že letectví je apolitická aktivita, tj. nepreferuje žádný politický směr, ani doprava ani doleva. No a na to, že letectví je nepolitické, nám EU dělá problémů až až. Ale dost bylo letectví. Klidně se podívej do jakéhokoliv jiného oboru a uvidíš obrovské kvanta nařízení EK, předpisů a regulací, které se sem hrnou. Před Lisabonem jsme je v jistém smyslu dokázali vetovat a vyjednat férovější podmínky vůči velkým státům, po Lisabonu máme vpodstatě smolíka... Navíc všechna nařízení vydaná v souladu se sekundárním právem Evropského společenství jsou pro členské státy závazná a Poslanecká sněmovna Parlamentu České Republiky je do našeho právního řádu implementovat musí jinak přijdou sankce. Občas se některé nařízení podaří a je ku prospěchu lidem, ale většinou je to jen o větší byrokracii, poplatcích, regulacích, kvótách a omezeních. Opravdu se podívej kolem sebe a začni si všímat legislativy a předpisů, upravujících jednotlivé obory podnikání. A budeš se divit.

Nevím jestli jsi zaregistroval takovou zajímavost, která se pomaličku rozlézá v Evropském parlamentu. Eurokraté totiž musí začít šetřit. To si ovšem nepřipouštějí a chtějí zavedení nových celoevropských daní. Ty maskují pod názvem "inovativní financování". Jde o návrhy na zavedení tzv. daně z finančních transakcí, uhlíkové daně, povinné finanční příspěvky evropských bank a emise eurobondů na sanaci dluhů veřejných financí (ty by měly být podle návrhu federalizovány, tedy sečteny od všech dohromady (!!!!) ). A to v závorce si přečti pořádně.
No a co v poslední době předvádí Jerzy Buzek, předseda Evropského Parlamentu a poslanec Martin Schulz za sociální demokracii (skupina S&D) to je jak z jednání Nejvyššího sovětu.
No nic, dost bylo politiky...
Až se vrátím do Prahy, zajdem na pivko a pokecáme.
Pavel

promy řekl(a)...

No, doufám, že nad pivkem budeme řešit zajímavější témata než politiku :-D

Rozumím všem argumentům, proti EU. Na druhé straně rozumím argumentům, které s EU souhlasí. Myslím, že každá věc má svá pro i proti, a je na každém, aby se rozhodl.

Na výše popsané argumentaci mě zaráží ta jednostrannost. Chápu, že nějaká strana má své priority, a snaží se něčeho dosáhnout.

Z pohledu svobodných jsme ve velmi nepříjemné pozici. Než se mi podaří tuto pozici změnit, tak bych se snažil z této pozice vytěžit maxim dobrého pro mne - a to mi v té argumentaci naprosto chybí.

Anonymní řekl(a)...

>"tak bych se snažil z této pozice vytěžit maxim dobrého pro mne..."

Jo přesně tohle jsem si myslel taky. Navíc jsem v referendu hlasoval pro vstup do EU. Jenomže ta EU, pro kterou jsem hlasoval, už neexistuje. Ta změna se jmenuje Lisabonská smlouva. Ta totiž zásadním způsobem mění poměry v unii směrem k tvrdému centralismu. Pokud by bylo referendum k podpisu Lisabonské smlouvy, budu mezi těmi, co tam hodí hlas s NE.

No a jak z toho vytěžit maximum... hmmm to je taková tricky question. Až tak moc věcí mně nenapadá... hmmm... no asi jedině co se dá dělat je postupovat stejně jako v bývalé RVHP - tj. bezvýhradně souhlasit se vším, co EK navrhne, nadšeně obhajovat myšlenku eurosocialismu, podporovat myšlenku jednotné politické unie, aktivně hlasovat pro každou navrženou regulaci s cílem se zalíbit a pak doufat, že nám za správné hujerství hodí sem tam i nějakou tu kostičku... protože když se podíváš na váhu hlasu České Republiky, tak nám prostě nic jíného po Lisabonu ani nezbývá. Mi se to nelíbí, ale já fakt jinou možnost opravdu nevidím.

Ještě mě napadá, že by lidi začali studovat jak EU funguje, uvědomili si kolik to celé stojí a zjistili, že je to celé o lobby, politikaření, moci, vlivu a různých penězovodech. A navolili by politiky, kteří by EU postavili na principu národních států... Jenže to je čirá utopie protože Pepa s Máňou co se večer dívají sjúperstár na TV H@vna maj úplně na háku, jestli se ta či ona část průmyslu stane hůře konkurenceschopná... "Bo ten Chodůr tak pěkně zpívá, že Pepo. No jo Máňo, podej mi pivo, a zítra v těch volbách do toho Evropskeho parlamentu nebo jak se to jmenuje, to hodíme Paroubkovi, že, bo on se za nás přeci bije proti tomu Topolankovi, že..."

Taky bych strašně rád bych sehnal nějaké argumenty a analýzy zastánců současné formy EU, ale krom společné měny, volného obchodu a obranné politiky zatím jsem nic zásadního nenašel (a největší prča je, že všechny tři oblasti jsou upraveny jinými smlouvami, než EU) a plebsu se to překrouceně předhazuje jako výdobytek EU...

Mimochodem, pamatuješ si jak si kdysi Trojčidlo koupilo Bibli a napsalo tam na první stránku "abych mohl proti tomu bojovat, musím to důkladně znát"? No a dneska bydlí kousek za Prahou, je z našeho pohledu fanatickým ;) křesťanem a jeho rodina žije naplno křesťanským životem.
To jsou věci...! :-)

PS: Machovi jsem to tam ve volbách (zatím) nehodil, to jen tak na okraj... Jinak OK, téma EU nad pivkem neotevřeme, nebo to max. uděláme jako klasický meeting s limitovaným časem...;) Jo a Choříka jsem neviděl snad 100 let, zkusím jestli se dá o něm něco vygooglit...
P.